donderdag 8 augustus 2013

Heermoes



Heermoes – Equisetum arvense
Ook in de dorpsmoestuin komt dit kruid veelvuldig op...leuk om eens wat meer hierover te weten te komen.
Voor de meeste tuiniers geldt, dat als zij heermoes of paardestaart in hun tuin aantreffen, dit een reden is om naar de wapens te grijpen. Dit hardnekkige wortelonkruid kan hele stukken tuin overnemen, vooral als er sprake is van vocht en stikstof…dit vinden ze heerlijk…
Dit doorzettingsvermogen van de heermoes, heeft ervoor gezorgd dat het geslacht Equisetum als 400 miljoen jaar bestaat, in het Carboon, legden zij ook de grondslagen voor de Industriele Revolutie, door na hun dood geleidelijk aan in steenkool te veranderen. In deze periode waren de Heermoessoorten die toen groeiden wel 20 meter groot.
Heermoes is dus een levend fossiel, en verdient hiervoor al een beetje respect, wij zijn als soort beduidend minder lang op deze aarde.
Dit plantengeslacht geeft dus blijk van een groot aanpassingsvermogen en veerkracht, en gelukkig kunnen wij als relatieve nieuwkomers daar ook van profiteren, mits we verder kijken dan de overlast die dit plantje veroorzaakt.
Heermoes is bijvoorbeeld een plant die de bodem kan reinigen van gifstoffen (uiteraard moet je deze heermoes niet medicinaal gebruiken). Hij is in staat om mineralen uit de bodem op te nemen, dit zorgt ervoor dat de chemische samenstelling van Heermoes behoorlijk kan varieren.
Als een van de oudste plantengeslachten heeft Heermoes geen bloemen, maar is het een sporenplant, net als paddenstoelen en varens. De heermoes kent twee verschijningsvormen. In het voorjaar verschijnen eerst de lichtbruine sporenaren, dit is het gedeelte van de plant waarmee hij zich voortplant. Ze zien eruit als een soort vreemde, buitenaardse knotsen die ineens boven de grond uitsteken. Als de sporen zich hebben verspreidt, sterft dit deel van de plant af. Hierna verschijnen de onvruchtbare, groene stengels, hiermee kan de plant fotosynthese bedrijven en voedsel opslaan voor de komende winter. Deze groene delen zijn geleed en makkelijk uit elkaar te trekken. Heermoes kan tot 50 cm hoog worden. De plant verspreidt zich zowel via de wortels als via de sporen. Het wortelstelsel is zeer uitgebreid en hardnekkig, dit maakt Heermoes tot een gevreesd onkruid. Om het te verwijderen is het zaak om de eerste verschijningsvorm te verwijderen voordat de sporen de kans krijgen vrij te komen en om de wortels uit te graven. Heermoesis wel zeer geschikt om vervuilde bodems te reinigen, vooral van zware metalen. In Nederland is Heermoes zeer algemeen voorkomend, vooral op vochtige plekken, langs water.
Wil je meer lezen over bv de toepassingen van Heermoes klik dan door naar: http://www.herbasanitas.nl/heermoes-oftewel-niet-alles-is-zo-erg-als-het-lijkt/ 
Mocht je willen gaan experimenteren met kruiden, dan raad ik je aan een kruiden deskundige te raadplegen om problemen te voorkomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter